battle

Buitenruimte Battle

Stichting rondom GWW heeft in 2017 voor de Infratech in samenwerking met DuraVermeer en lindeloof en betonfabriek de hamer een prijsvraag voor studenten uitgeschreven.

  • Het vraagstuk online was een 2D/3D schets/3D film voor het lab op straat (Marconistraat in Rotterdam) voor een: 

In Rotterdam wordt een oude haven omgebouwd tot een nieuwe duurzame wijk. Dit is M4H (het Merwe,- Vierhavens gebied). De gemeente heeft hiervoor nieuwe duurzame huizen nodig, met een groene buitenruimte en coole hang- en speelplekken. Stadhavens Lab op straat en de  film Stadshavens Rotterdam en Marconistraat (lab op straat). Als je  tussen de 9 en 26 jaar bent en techniek in je genen zit dan kon je meedoen met de Buitenruimte Battle  die online en offline werd gespeeld.  Via de online battle (www.buitenruimte.eu/battle) kon je een VR bril winnen.  De offline battlers kregen als dank een powerbank voor hun mobiel. Ondanks de kerstvakantie hebben aan de battles bijna 100 kinderen meegedaan!  hier de film.

ONLINE BATTLE:

De vraag van de projectleider Jaap Peters was dan ook via Youtube bedenk een nieuw huis, wijk of buitenruimte waar jíj in zou willen leven! ze hebben jouw ideeën hard nodig om deze droom tot realiteit te maken! Uit deze online inzendingen zijn de 3 leukste inzendingen en prijswinnaar bekend gemaakt, er zijn een heleboel inzendingen gekomen waaruit de volgende winnaars zijn gekozen: Luca Hanemaaijer van 14 jaar vanuit het Christelijk Lyceum uit Delft en Lola (9 jaar) en Joas samen Alyesha (9 jaar) van de Wilgenlei uit Rotterdam. Jaap Peters van de gemeente Rotterdam gaat de online inzendingen meenemen voor de idee ontwikkeling van  de buitenruimte in M4H (Merwe,- Vierhavens gebied).

OFFLINE BATTLES:

In de ochtend deed de Wilgenlei uit Rotterdam mee aan de offline battle. Onder leiding van Lisanne Dorlas van Building Changes en meester Patrick van Peer gingen ze samen aan de slag met hun teamcoaches Ad Bruijns van Dura Vermeer en Jelle van Atten van de gemeente Rotterdam om samen na te denken over het onderhoud van de Stadhoudersweg in Rotterdam.

Het was om 10 uur nog rustig op de beurs, maar uit alle hoeken komen andere standhouders en bezoekers kijken wat die kinderen toch aan het doen zijn met de uitvoeringstekeningen. Ze moesten bedenken hoe snel je de weg naast de Dierentuin Blijdorp in Rotterdam kon uitvoeren en met hoeveel teams. Verder moesten ze nadenken over welke problemen er konden optreden met welke stoppunten en bijvoorbeeld hoeveel strekkende meter riool je kan aanleggen per dag. Je zou denken een moeilijke opgave voor 9- en 10-jarigen, maar logisch nadenken vertelden ze over de uitvoeringstijd, gewoon: 2 teams van 8 uur achter elkaar en dan zondag niet werken. Ze zaten dichter bij de werkelijkheid dan de professionals soms bedenken! En op de laatste dag van de beurs als jongeren langs de stands lopen leverde genoeg cadeautjes op, zodat we allemaal glunderende gezichten zagen toen ze Ahoy weer verlieten.

In de middag om 15 uur na hun schooltijd kwam het Libanon college technacium uit Rotterdam met hun docent Marcel Bolten. Ze waren net met met de lessen logistiek bezig en gingen ook kijken naar de logistieke uitdaging van de Ahoy in Rotterdam. De jongeren met de leeftijd tussen 13 tot en met 15 jaar hebben in vier teams tegen elkaar gebattled. Onder leiding van Erik de Groot van Betonfabriek de Hamer en Jelle van Atten van de gemeente Rotterdam is gekeken hoe de logistiek van kruising Zuijderkruis bij de Maashaven nog beter uitgevoerd kan worden. We zochten oplossingen voor logistiek: Stadslogistiek, e-commerce, combineren van goederenstromen, combineren van verschillende vervoersmogelijkheden zoals trein boot etc., slimmer gebruik van beschikbare data, spare parts management, slim gebruik van applicaties en apps en het uitvoeren van duikers (pijp onder de grond) zonder de grond op te graven. Een van de oplossingen die is gegeven voor het probleem met het vervangen van rioleringen is om een oprolbaar wegdek te ontwikkelen, met aan de onderkant een rubberen laag en aan de bovenkant stenen. Op het moment dat je bij de riolering of de bedrading onder de straat moet zijn, rol je het wegdek simpelweg op als een soort tapijt. Hierdoor wordt de overlast voor de omwonenden bij wegwerkzaamheden gehalveerd, was het verhaal.Iedereen was enthousiast en de bedrijven Betonfabriek de Hamer, aannemer Lindeloof en Dura Vermeer waren prettig verrast met de goede ideeën van de leerlingen. De leerlingen vonden het erg leuk om problemen op te lossen en complexe vragen te beantwoorden over de uitvoering in Halftime www.halftime.nl. De leerlingen waren blij verrast met alle cadeau’s die ze nog na afloop kregen.

Het is gebleken dat het organiseren van battles een goede manier is om jongeren in aanraking te laten komen met en geïnteresseerd te laten worden in de grond, weg en waterbouw.


Meer info: Stadhavens Lab op straat en de  film Stadshavens Rotterdam en Marconistraat (lab op straat) in Merwehaven (Merwe-Vierhavens) in Rotterdam. Help Jaap Peters mee met duurzame ideeën. Zie hier de inzendingen complexe mobiliteit cases (Halftime).Achtergrond informatie: urban2020 en de Straad

All Articles (0)

There aren’t any articles yet.